De basisregels van het aanleggen van elektrische bedrading

Bij het aanleggen van elektrische bedrading moeten altijd een aantal basisregels in acht genomen worden. Deze regels zijn voornamelijk opgesteld om de veiligheid te waarborgen. Elektriciteit kan namelijk potentieel erg gevaarlijk zijn in een woning. Is de bedrading namelijk verkeerd aangesloten dan kan hierdoor bijvoorbeeld een woningbrand ontstaan. Ook is het mogelijk dat mensen zich elektrocuteren als gevolg van verkeerd aangesloten bedrading. Het is daarom erg belangrijk dat je bij het aanleggen van bedrading altijd de basisregels in acht neemt.

Standaard regels voor de veiligheid

Als eerste is het belangrijk om te weten dat wanneer je zelf de bedrading in je woning aan wilt leggen dat je alleen veranderingen aan mag brengen na de elektriciteitsmeter. De meter zelf en alle bedrading die hiervoor zit is namelijk eigendom van het energiebedrijf. Hier mag je geen veranderingen in aanbrengen tenzij je een erkende installateur bent. Vanaf 1975 moeten groepenkasten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld wanneer er sprake is van stroomlek. Wanneer je een huis hebt dat is gebouwd voor deze tijd, controleer dan of in de groepenkast een aardlekschakelaar zit. Bij het aanleggen van de bedrading moet u alleen moderne elektrische draden gebruiken. Deze hebben kleurcodes zoals bruin, blauw, zwart en geel/groen. Deze kleuren en hun betekenis moeten aangehouden worden.

Het aanleggen van de bedrading door de woning

Overweeg je om zelf de bedrading voor elektriciteit door de woning aan te leggen? Vraag jezelf dan eerst eerlijk af of je hier wel genoeg kennis voor hebt. Wanneer je twijfelt over bepaalde zaken dan kan je de klus beter aan een professional uitbesteden. Zelfs wanneer je wel comfortabel bent dat het aanleggen van de bedrading geen enkel probleem gaat vormen doe je er goed aan om na afloop alles nog eens te laten controleren door een elektricien. Op deze manier heb je namelijk zekerheid dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan na het aansluiten.

Call Now Button