Tips om nieuwe elektra aan te leggen

Ben je niet tevreden over het aantal stopcontacten in jouw woning in Den Haag? Of wil je een extra schakelaar installeren voor een lamp? Dan moet je hier nieuwe elektra voor aanleggen. Dit is een klus die je zelf uit kunt voeren. Indien je zelf aan de slag gaat, moet je echter wel weten wat je doet. Veel mensen weten echter niet precies hoe zijn te werk moeten gaan. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hier namelijk een aantal tips op een rijtje om nieuwe elektra aan te leggen.

Weet waar welke draad voor is


Wanneer je met elektra gaat werken, krijg je te maken met verschillende kleuren draden. We kennen een bruine, blauwe, groengele en zwarte draad. We zeten de soorten draden en hun functie hieronder kort op een rijtje.

– Bruin: de bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de aanvoer van stroom.
– Blauw: de blauwe draad staat ook wel bekend als de nuldraad. Deze zorgt ervoor dat stroom afgevoerd wordt.
– Groengeel: de groengele draad noemen we de aardedraad. Bij kortsluiting zorgt deze draad ervoor dat stroom wordt afgegeven aan de aarde. Een elektrisch apparaat kan zodoende niet onder stroom komen te staan. De groengele draad zorgt dus voor veiligheid.
– Zwart: de zwarte draad is de schakeldraad. Deze draad kom je bij het ophangen van een lamp aan het plafond niet tegen. Sluit je een schakelaar aan om een lamp mee te bedienen? Dan kom je de zwarte draad wel tegen.

Ga veilig te werk


Bij het aanleggen van elektra is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Werk je niet veilig? Dan kun je maar zo een stroomschok krijgen. Schakel de toevoer van stroom daarom altijd eerst uit. Dit doe je in de meterkast. Je hoeft enkel de schakelaar om te zetten waarachter de groep zit waarmee je aan het werk gaat. Gebruik voor de zekerheid altijd even een spanningsmeter om te testen of de spanning daadwerkelijk van de installatie is. Lijkt het je niet veilig om zelf met de elektra aan de slag te gaan? Schakel dan gewoon een elektricien in. Door tussenkomst van zo’n professional ben je altijd verzekerd van een veilige aansluiting.

Geen reactie's

Geef een reactie

Call Now Button