stopcontact verleggen

Wat is krachtstroom precies?

Verreweg de meeste apparaten in uw woning werken wanneer u de stekker in het stopcontact steekt. De apparaten krijgen in dat geval een maximale spanning van 230 volt. Voor de meeste apparaten is dit voldoende, maar dat is niet altijd het geval. Sommige apparaten werken namelijk alleen bij een spanning van 380 of zelfs 400 volt. In dat geval is er sprake van krachtstroom. Deze stroom, de naam zegt het eigenlijk al, is een stuk krachtiger dan ‘gewone’ stroom. In veel fabrieken en bedrijven wordt krachtstroom gebruikt, maar ook in woningen komt het steeds vaker voor.

Verschil met ‘gewone’ stroom

Het verschil tussen krachtstroom en ‘gewone’ stroom zit hem in de spanning. Deze ligt bij krachtstroom behoorlijk hoger. Toch komen beide stroomsoorten uit dezelfde energiecentrale. Maar hoe wordt het verschil dan veroorzaakt? Dit zit hem in de hoeveelheid draden die naar een stopcontact lopen. Bij ‘gewone’ stroom is er sprake van twee draden: een nuldraad en een fasedraad. In het geval van krachtstroom wordt er echter gebruikgemaakt van vier draden: een nuldraad en drie fasedraden. In feite wordt een apparaat op krachtstroom dus op drie energiebronnen tegelijkertijd aangesloten.

Stopcontacten en krachtstroom

Apparaten die op krachtstroom werken, kunt u niet aansluiten op een stopcontact met een spanning van 230 volt. Waarom niet? Omdat krachtstroomapparaten een andere stekker hebben. In tegenstelling tot de overige huishoudelijke apparaten hebben zij namelijk geen twee, maar vier pinnen aan de stekker zitten. Heeft u een apparaat met een stekker met vier pinnen? Dan dient u dus een krachtstroom stopcontact te hebben. Heeft u dit niet? Dan kunt u het apparaat niet gebruiken.

Krachtstroomgroep in meterkast

Een krachtstroom stopcontact alleen is overigens niet voldoende om een apparaat met krachtstroom te kunnen gebruiken. Nee, er moet namelijk ook een speciale groep in uw meterkast aangelegd worden. Wanneer u geen speciale groep plaatst in uw meterkast, kunt u uw krachtstroomapparaat niet goed gebruiken. Het apparaat vraagt namelijk meer stroom dan een standaard groep aankan. Zodoende is de kans groot dat uw stroom regelmatig uitvalt. En dat is natuurlijk geen pretje.

Laat krachtstroom aanleggen

Heeft u een inductieplaat aangeschaft maar nog geen krachtstroom in uw woning? Dan doet u er goed aan een elektricien in te schakelen. Hij weet namelijk precies wat er komt kijken bij het aanleggen van krachtstroom. Tevens kan hij u er alles over vertellen en een stopcontact en groep voor krachtstroom aanleggen. Laat het aanleggen van krachtstroom altijd aan een professional over. Wanneer u zelf aan de slag gaat, is de kans op een verkeerde aansluiting namelijk groot. Zo kunt u uw krachtstroomapparatuur alsnog niet gebruiken. Door een elektricien in te schakelen, voorkomt u dit probleem.

Call Now Button