ClickCease

Wat kun je met een perilex aansluiting?

blogs

Ben jij niet thuis in de wereld van elektra? Dan zegt een perilex aansluiting jou ongetwijfeld helemaal niets. Toch bestaat de kans dat je er vroeg of laat mee in aanraking komt. Waarom? Omdat een perilex aansluiting in steeds meer woningen opduikt. Wat het precies is? In feite is het niets anders dan een stopcontact. Er is echter wel een groot verschil met een standaard stopcontact. Zo levert een perilex aansluiting namelijk veel meer vermogen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat kun je er nu precies mee? Dat leggen wij je uit in deze tekst!

Meer vermogen, dus zwaardere apparaten

De meeste elektrische apparaten bij jou thuis werken door de stekker in het stopcontact te steken. Indien jij het apparaat aanzet, wordt er maximaal 230 volt geleverd. Bij een perilex aansluiting ligt dit vermogen hoger. Hoe dit kan? Doordat dit stopcontact drie in plaats van twee fasen heeft. Dit komt doordat het stopcontact niet is aangesloten op één blauwe en bruine draad, maar twee. Hierdoor kan er meer vermogen geleverd worden. Uiteraard is er bij een perilex aansluiting ook een geelgroene aardedraad aanwezig.

Welke apparaten hebben een perilex aansluiting nodig?

Lang niet iedereen heeft een perilex aansluiting nodig. In sommige gevallen ontkom je er echter niet aan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij elektrisch gaat koken. Voor koken op inductie moet er bijvoorbeeld een perilex aansluiting aanwezig zijn. Dit is echter niet het enige. Ook wanneer jij over een centraal ventilatiesysteem beschikt, ontkom je niet aan een perilex aansluiting. Daarnaast worden ook sauna’s in huis of in de tuin vaak aangesloten op een dergelijke aansluiting. Een perilex aansluiting hangt altijd aan meerdere groepen, vaak twee, zodat er voldoende vermogen geleverd kan worden.

Hoe kom je aan zo’n aansluiting?

Net als bij een gewoon stopcontact, moet een perilex aansluiting ook aangesloten worden in de meterkast. Probleem is dat het aansluiten van perilex wel een stuk complexer is. Je moet in eerste instantie namelijk twee groepen hebben waarop je het speciale stopcontact aan kunt sluiten. Op deze groepen mag verder niets anders aangesloten zijn. De kans is groot dat er geen vrije groepen meer zijn, waardoor jij je groepenkast eerst uit moet breiden. Vervolgens moet het stopcontact geplaatst en aangesloten worden. Ook dit is niet makkelijk. Het is dan ook niet handig om zelf aan de slag te gaan met een perilex aansluiting. Je kunt dit beter overlaten aan een elektricien.

Waarom kiest u voor ons?

Alles rondom groepenkasten
Elektra aanleggen
Meterkasten
Stroomstoringen en kortsluiting

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button