Bij het aanleggen van elektrische bedrading moeten altijd een aantal basisregels in acht genomen worden. Deze regels zijn voornamelijk opgesteld om de veiligheid te waarborgen. Elektriciteit kan namelijk potentieel erg gevaarlijk zijn in een woning. Is de bedrading namelijk verkeerd aangesloten dan kan hierdoor bijvoorbeeld een woningbrand ontstaan. Ook is het mogelijk dat mensen zich elektrocuteren als gevolg van verkeerd aangesloten bedrading. Het is daarom erg belangrijk dat u bij het aanleggen van bedrading altijd de basisregels in acht neemt.
Standaard regels voor de veiligheid
Als eerste is het belangrijk om te weten dat wanneer u zelf de bedrading in uw woning aan wilt leggen dat u alleen veranderingen aan mag brengen na de elektriciteitsmeter. De meter zelf en alle bedrading die hiervoor zit is namelijk eigendom van het energiebedrijf. Hier mag u geen veranderingen in aanbrengen tenzij u een erkende installateur bent. Vanaf 1975 moeten groepenkasten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld wanneer er sprake is van stroomlek. Wanneer u een huis hebt dat is gebouwd voor deze tijd, controleer dan of in de groepenkast een aardlekschakelaar zit. Bij het aanleggen van de bedrading moet u alleen moderne elektrische draden gebruiken. Deze hebben kleurcodes zoals bruin, blauw, zwart en geel/groen. Deze kleuren en hun betekenis moeten aangehouden worden.
10 Basisregels voor het aanleggen van elektra
Hieronder staan de belangrijke basisregels voor het aanleggen van elektra op een rijtje:
- Schakel altijd de stroom uit voordat u begint met werken aan elektrische draden of apparaten.
- Zorg ervoor dat de draden die u gebruikt geschikt zijn voor de taak die u wilt uitvoeren en dat ze de juiste maat hebben voor het vermogen dat ze moeten dragen.
- Gebruik altijd de juiste tools voor de klus, zoals een tang, striptang, schroevendraaier, enz.
- Maak de draden schoon en strip ze zorgvuldig voordat u ze aansluit.
- Gebruik alleen goedgekeurde stopcontacten, schakelaars, fittingen en andere apparatuur die geschikt is voor het vermogen dat ze moeten dragen.
- Werk altijd met droge handen en in een droge omgeving.
- Zorg ervoor dat de draden goed zijn geïsoleerd en dat er geen blootliggende draden zijn.
- Markeer alle bedrading duidelijk, zodat u weet welke draden waar naartoe gaan.
- Installeer aardlekschakelaars en zekeringen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.
- Laat het werk controleren door een gekwalificeerde elektricien voordat u de stroom weer inschakelt.
Een elektricien naar laten kijken
Overweegt u om zelf de bedrading voor elektriciteit door de woning aan te leggen? Vraag uzelf dan eerst eerlijk af of u hier wel genoeg kennis voor hebt. Wanneer u twijfelt over bepaalde zaken dan kan u de klus beter aan een professional uitbesteden. Zelfs wanneer u wel comfortabel bent dat het aanleggen van de bedrading geen enkel probleem gaat vormen doet u er goed aan om na afloop alles nog eens te laten controleren door een elektricien. Op deze manier heeft u namelijk zekerheid dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan na het aansluiten.