Bent u niet thuis in de wereld van elektra? Dan zegt een perilex aansluiting jou ongetwijfeld helemaal niets. Toch bestaat de kans dat u er vroeg of laat mee in aanraking komt. Waarom? Omdat een perilex aansluiting in steeds meer woningen opduikt. Wat het precies is? In feite is het niets anders dan een stopcontact. Er is echter wel een groot verschil met een standaard stopcontact. Zo levert een perilex aansluiting namelijk veel meer vermogen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat kunt u er nu precies mee? Dat leggen wij u uit in deze tekst!
Meer vermogen, dus zwaardere apparaten
De meeste elektrische apparaten bij jou thuis werken door de stekker in het stopcontact te steken. Indien u het apparaat aanzet, wordt er maximaal 230 volt geleverd. Bij een perilex aansluiting ligt dit vermogen hoger. Hoe dit kan? Doordat dit stopcontact drie in plaats van twee fasen heeft. Dit komt doordat het stopcontact niet is aangesloten op één blauwe en bruine draad, maar twee. Hierdoor kan er meer vermogen geleverd worden. Uiteraard is er bij een perilex aansluiting ook een geelgroene aardedraad aanwezig.
Welke apparaten hebben een perilex aansluiting nodig?
Lang niet iedereen heeft een perilex aansluiting nodig. In sommige gevallen ontkomt u er echter niet aan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u elektrisch gaat koken. Voor koken op inductie moet er bijvoorbeeld een perilex aansluiting aanwezig zijn. Dit is echter niet het enige. Ook wanneer u over een centraal ventilatiesysteem beschikt, ontkomt u niet aan een perilex aansluiting. Daarnaast worden ook sauna’s in huis of in de tuin vaak aangesloten op een dergelijke aansluiting. Een perilex aansluiting hangt altijd aan meerdere groepen, vaak twee, zodat er voldoende vermogen geleverd kan worden.
Hoe komt u aan zo’n aansluiting?
Net als bij een gewoon stopcontact, moet een perilex aansluiting ook aangesloten worden in de meterkast. Probleem is dat het aansluiten van perilex wel een stuk complexer is. U moet in eerste instantie namelijk twee groepen hebben waarop U het speciale stopcontact aan kunt sluiten. Op deze groepen mag verder niets anders aangesloten zijn. De kans is groot dat er geen vrije groepen meer zijn, waardoor u uw groepenkast eerst uit moet breiden. Vervolgens moet het stopcontact geplaatst en aangesloten worden. Ook dit is niet makkelijk. Het is dan ook niet handig om zelf aan de slag te gaan met een perilex aansluiting. U kunt dit beter overlaten aan een elektricien.
Perilex aansluiting laten plaatsen door elektricien
Zoals u hierboven las, is het installeren van een Perilex aansluiting een hele klus. Dat klopt, want hij heeft meer functies dan standaard stopcontacten. Kabels aansluiten is minder een issue, maar een groepenkast uitbreiden is lastig. Lijkt het u niet verstandig om aan de slag te gaan met elektriciteit? Bel dan een elektricien. Voor hem is het realiseren van een Perilex aansluiting kinderspel. Zo wordt de kans op het ontstaan van een gevaarlijke situatie geminimaliseerd. Je kunt hier contact met ons opnemen.