ClickCease

Verschil in veiligheid tussen geaard en niet-geaard stopcontact

Stopcontact
blogs

Heeft u geen verstand van elektra? Dan weet u ongetwijfeld ook niet dat er verschil zit in stopcontacten. Geen paniek, u bent echt niet de enige. Er zijn met u namelijk heel veel Nederlanders die dit niet weten. Toch is het wel belangrijk om te weten dat hier verschil in zit. Ten eerste zit het verschil hem in het uiterlijk van de stopcontacten. Dit is echter niet het belangrijkste verschil. Een geaard stopcontact is daarnaast namelijk vele malen veiliger dan een niet-geaarde variant. Nu bent u ongetwijfeld benieuwd waar dit verschil hem nu precies in zit. Dat leggen wij u in deze tekst haarfijn uit!

Geen stroomschok bij een geaard stopcontact

Bij een stopcontact wordt de stroom aangevoerd door de bruine draad en afgevoerd door de blauwe draad. Indien de stroomtoevoer normale proporties aanneemt, veroorzaakt dit geen problemen. Dit verandert echter bij overspanning. Hoe dit ontstaat? Door blikseminslag of kortsluiting in de elektrische installatie. Bij een niet-geaard stopcontact komen elektrische apparaten hierdoor onder stroom te staan. Aanraking met deze apparaten resulteert vervolgens in een flinke opdonder. Dit kan ook het geval zijn bij het indrukken van een lichtschakelaar. Bij een geaard stopcontact is dit niet mogelijk, omdat de overspanning wordt afgevoerd naar de aarde.

Waar komt dit verschil vandaan?

Doordat stroom bij overspanning afgevoerd wordt naar de aarde, is een geaard stopcontact veiliger dan een niet-geaarde wandcontactdoos. Het verschil tussen een geaard en niet-geaard stopcontact zit hem in slechts één draadje. Naast de blauwe en bruine draad heeft een geaarde wandcontactdoos namelijk ook een geelgroene draad. Deze draad staat in de volksmond ook wel bekend als aardedraad. Indien er geaarde stopcontacten aanwezig zijn, zit er in de meterkast een aarderail. Deze voert bij overspanning de stroom af naar de aarde. Hierdoor kunt u elektrische apparaten zonder problemen aanraken bij kortsluiting of blikseminslag.

Niet-geaarde stopcontacten ombouwen

Om een geaard stopcontact te krijgen, is het niet alleen een kwestie van een aardedraad trekken. Tuurlijk is dit noodzakelijk, maar ook het stopcontact zelf zal vervangen moeten worden. Waarom? Omdat een geaard stopcontact beschikt over stalen pennetjes aan de boven- en onderkant. Een niet-geaarde wandcontactdoos heeft dit niet. Lijkt het u niet verstandig om de stopcontacten zelf te vervangen en de benodigde kabel te trekken? Laat dit dan doen door een elektricien. Hij heeft hier ervaring mee, waardoor alles zonder problemen aangesloten wordt. Zodoende weet u zeker dat het een veilige installatie betreft en dat is natuurlijk wel zo prettig!

Waarom kiest u voor ons?

Alles rondom groepenkasten
Elektra aanleggen
Meterkasten
Stroomstoringen en kortsluiting

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button